Telefon

+420-602-166- 133

E-mail

marketam@gmail.com

PO - SO

THERAPY CAN BE ALSO PROVIDED IN ENGLISH

Dýchá každý z nás. Dýchání je nutnost. V poslední době se z dýchání stal jakýsi fenomén, až z toho můžeme mít guláš v hlavě. Každý z nás se o dýchání něco málo dozvěděl už na základní škole. Kdo nezná, že dýchat můžeme nosem nebo pusou a vzduch jde do plic? Dýchání může zlepšit to, jak se cítíme a přitom je to zadarmo.

Dýchání nosem nebo pusou?

Když se rozeběhnu, rozjedu pořádně na běžkách a zvětší se potřeba kyslíku, začneme přirozeně po chvíli dýchat ústy, po chvíli se u toho taky rozkašlu, protože chybí ohřívání vzduchu nosem. To je všechno v pořádku, ale co už není úplně ok je dýchat pořád a neustále jenom pusou, hlavně v noci, protože krom toho, že budeme více chrápat, můžeme se dostat až do stavu, kdy se do našeho těla dostane méně kyslíku, protože kdykoli, kdy si lehnete a usínáte, stáhne gravitace jazyka měkkou tkáň v krku dolu, čímž se uzavírají dýchací cesty ( James Nestor, Dech, st. 54). Dalšími pomalu nastupujícími problémy mohou být změna nálady, porucha učení, kolísání tlaku a tak dále, protože se prostě zvýší stresový hormon.

Hodně z nás má ucpaný nos nebo křivou nosní přepážku a tím pádem nám chybí průchodnost. Já sama dýchání pusou nesnáším a několik let jsem žila s tím, že jsem měla křivou nosní přepážku po úrazu, a když jsem měla rýmu, strkala jsem si ukazováček do nosní dírky, abych si dírku roztáhla.

Jak zvýšit průchodnost? Stačí obyčejná nosní sprcha. Já jsem se ji „punkově“ naučila při rýmě nebo nachlazení. Věřím, že někdo by ze mě zešílel, ale za mě ideál: do misky si dám vodu, přiměřeně, klidně půl lžičky soli, zacpu si jednu nosní dírku a druhou vodu vdechnu.

Díky dýchání nosem můžeme ovlivnit celou řadu funkcí v našem těle, protože dutiny uvolňují velké množství oxidu dusnatého, který hraje zásadní roli v povzbuzení krevního oběhu. Množství oxidu dusnatého navíc ovlivňuje imunitu, váhu, krevní oběh, náladu i pohlavní orgány.

Věděli jste, že vnitřek nosu je vystlán erektilní tkání, jakou najdeme třeba v penisu nebo klitorisu? Takže i náš nos může mít doslova erekci!

Bránice

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_3049-428x1024.jpg.

Bránice je hlavní dechový sval, který rozděluje břicho a hrudník. Během nádechu by se měla rozšiřovat. Jenže! Tady je kámen úrazu, hodně z nás má zatuhlý hrudník nebo vytažený hrudník k hlavě, nerozhýbanou hrudní páteř, což si můžete představit jako kovovou, nepružnou tyč, stažené břicho, stažený krk a mnoho dalších a dalších věcí. Většina z nás prostě využívá jen zlomek toho, co se do nás vleze. Jedním z prvních kroků, jak si zlepšit dýchání by mělo být zapojit bránici, prodloužit výdech a zbavit se starého vzduchu před tím, než vdechneme nový.

Co to znamená?

Zapojit bránici není nic obtížného, spíš jde o to, že dýchání není to samé, jako posilování svalů v posilovně. Jde hlavně o to, dýchání procítit. To znamená, že do dýchání žádná velká síla nepatří.

Dokonalý dech

Dle nových výzkumů by dokonalý dech mohl vypadat následovně: Nadechujte asi 5,5 sekund a vydechujte 5,5 sekund. Můžete to trénovat kdykoli a kdekoli, třeba při chůzi. Můžete začít jednoduše tak, že na dva kroky nadechnete, dva kroky zadržíte dech, na dva další kroky vydechnete, a nakonec zadržíte dech a to celé znovu. Stačí začít pravou nohou, kterou udělám dva kroky dopředu, během kterých nadechuju, pak vystřídám levou, během toho zadržuju dech, zase pravá, a potom levá. Garantuju vám, že při téhle chůzi se nebudete zabývat blbostma a hezky si vyčistíte hlavu.

Dýchání je zadarmo. Je to jednoduchý prostředek, jak si vylepšit zdraví. Protože to, jakým způsobem dýcháme ovlivňuje náš metabolismus, dechovou frekvenci nebo i to, jak se cítíme. Vždyť ne nadarmo se říká, když máme nějaký problémy: „Prostě to rozdýchej!“

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.