Telefon

+420-602-166- 133

E-mail

marketam@gmail.com

PO - SO

THERAPY CAN BE ALSO PROVIDED IN ENGLISH

Zase jsem se rozčílila! Měla jsem v ambulanci paní s bolestí po celé dolní končetině, klasický výhžez ploténky v segmentu L4/L5, učebnicový případ, tedy rozumějte mezi 4. a 5. bederním obratlem. Veškeré mé vyšetření na to poukazovalo, navíc byla úlevová trakce- vytahování za nohu. Zacvičili jsme metodu DNS dle profesora Koláře, uvolnila jsem staženou nohu a dalších milion tisíc věcí a zaučila paní na doma. Paní se lehce ulevilo- před terapií nebly schopna postavit se na nohu, poté se dokázala plnohodnotně projít. Bohužel účinek vydržel jenom jeden den.

Měla jít na neurologii a magnetickou rezonanci. Za to jsem byla moc ráda. I přesto, že jsem si byla na hodně procent jistá, že se jedná o výhřez ploténky, ani já nejsem neomylná a magnet nám to ukáže černé na bílém a budemem moudřejší, myslela jsem si. 

Po návštěvě lékaře paní nebyla moc moudrá a já taky ne. Pochopila jsem ale, že jí doktor cvičení nedoporučuje a paní chce terapii zrušit. Nezlobila jsem se na ni, chápala jsem to, ale zároveň mi to bylo líto!

Proč sakra?! Paní byla navíc z celé návštěvy chuděra vyděšená a čekala ji magnetická rezonance. Poprosila jsem ji, ať mi pošle mail s výsledkem. Na mailu mi přistál mail s jasným závěrem: výhřez v dermatomu L4/L5. Jinými slovy přesně to, co jsme si myslela. Na jednu stranu jsem byla ráda, protože se potvrdilo moje klinické vyšetření, na druhé straně mi to bylo hrozně líto. Po mailu jsem jí popsala, co se děje s jejím tělem, a že odborná fyzioterapie by pomoci mohla, ale nechala jsem ji v rozhodnutí svobodnou volbu.

Ale celá situace mě rozsekala. Kolik je takových případů dnes a denně?! Občas mám pocit, že lékař je u nás stále ještě Pán Bůh, který rozhoduje o našem zdraví, a to nemyslím vůbec zle. Občas si říkám, co si o nás fyzioterapeutech někteří lékaři asi myslí? Že jsme šarlatáni  a máváme nad pacientem jenom virgulí a nebo ho čistíme šalvějí? Nic proti esoterikům. Sama jsem spirituální hodně a věřím, že naše tělo si mnohdy dokáže pomoci samo, jen mu ale musíme trochu pomoci. 

Ale DNS (dynamická neuromuskulární stabilizace) není žádný ezo koutek a profesor Kolář žádný mág. Jedná se o vědecky ověřenou metodu, která má jasné podklady. To samé platí o dalších fyzioterapeutickým metodách, které jsou využívany speciálně pro výhřezy ploténky. Nechci si hrát na Bohyni, která vyřeší a vyléčí každý případ, pořád se mám co učit. Ale proč brát lidem naději na uzdravení, proč to prostě nezkusit? Je vždycky jediná možná metoda pouze dlabání léků, opichy nebo operace?!

Nezlobím se, ani na lékaře, kteří možná ani nevědí, kdo jsou fyzioterapeuti, ani na lidi, kteří lékaře ve všem poslouchají, když sami ničemu nerozumí. 

Ale je na čase přistupovat ke svému zdraví s větší zodpovědností, zajímat se o svůj zdravotní stav a možnosti léčby, protože je to naše tělo, náš chrám, ve kterém se můžeme cítit buďto dobře nebo špatně, to celé záleží na nás. Každý svého štěstí strůjce. 

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.