Telefon

+420-602-166- 133

E-mail

marketam@gmail.com

PO - SO

THERAPY CAN BE ALSO PROVIDED IN ENGLISH

Donedávna to byla pro někoho móda sportovců, někdo v tom viděl pomocníka, který mu pomůže. Jak je to s tejpováním a tejpem? Co to je a kde to vzniklo? A co z toho můžete mít právě vy?

Tejpování vzniklo v 70. letech, no vzniklo, prostě ho vynalezl Japonec, pan Kenzo Kase, od té doby se jeho kouzlo přeneslo do celého světa. V současně době mám pocit, že se s tejpováním roztrhl pytel. Některé drží lépe, jiné hůře. Některé jsou už dokonce tak vymakané, že Vám vydrží i déle než týden nebo nepoškodí pokožku, pokud patříte k citlivým jedincům.

Tejpovací pásky jsou vyrobeny hlavně z bavlny, naspodu je lepidlo, které se aktivuje teplem. To je důvod, proč Vám fyzioterapeut tře pásku těsně po aplikaci. Barvy jsou různé, názory na ně taky. Někdo tvrdí, že modrá chladí, červená hřeje. Jiný zase, že je to jedno. Tak si vyberte:-).

K čemu všemu se dá tejp použít?

Ve fyzioterapii se dá používat skoro všude, záleží ale jaký použijeme tejp, kde začneme lepit nebo jak tejp rozstříháme…

Když jsem tejpy objevila já, vozila jsem je úplně všude, i na hodinovou vycházku do přírody. Protože co kdyby se mi něco stalo? Třeba bych si vyvrkla kotník nebo řízla o větev? Kromě toho jsme tejpovací pásky ještě použili na přilepení stanu nebo jako záplatu na goretexovou bundu.

  • k ovlivnění svalů (chceme, aby některý sval pracoval méně a jiný více, například u přetíženého předloktí nebo svalů zad, u tenisového lokte…)
  • ke zpevnění kloubů, třeba ramene, kolene… ( jako taková ortéza…)
  • když si vyvrtneme kotník a potřebujeme snížit otok, a potom nohu zpevnit
  • po operacích (třeba výměna kloubů, vazů v koleni, ale taky po operacích prsou u žen..)
  • u modřin
  • k „modelování chodidla a nohy“
  • u maminek po porodu, třeba u rozestupu břišní stěny
  • nebo k ovlivnění dýchání…

Možností kdy a použít tejp je milion tisíc. V podstatě patří do ordinace každého fyzioterapeuta.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Stává se mi to často, přijde mi klient do ordinace řekne: „Zkoušel jsem to jako vy, ale nebylo to ono. Asi jsem si koupil horší tejp v Lidlu.“ Na to většinou odpovím: „Jasně, nemusí to být ale jen tejpem z Lidlu, protože já si taky dům nenavrhnu jako architekt. „Tak to prostě je. I když to většinou vypadá, že je to nalepená páska na kůži, mnohdy za tím je nějaký vyšší smysl, proč tam je zrovna takové a takové napětí a co jsme tím vlastně chtěli ovlivnit.

Tejp je skvělý sluha, ale zlý pán, je to jako se vším, se sociálníma sítěma nebo s penězma, nemyslím si, že je fajn fyzio řešení nějakého problému jenom lepit a přelepovat. Je to jako řešit bolavý rozchod novým vztahem.

Tejpování bych brala jako takovou mini berličku, takovou pomůcku ke zlepšení. Já sama ho ráda používám k tomu, když se celou hodinu o něco snažíme, a potom chci, aby se naše snaha ještě nějakou chvíli udržela.

Doporučené články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.